Potpisan ugovor o razvoju i implementaciji Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra vrijedan više od 22 milijuna kuna

29.5.2007., potpisan je ugovor o razvoju i implementaciji Zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra (ZIS) između Ministarstva pravosuđa, Državne geodetske uprave i konzorcija d.d. iz Hrvatske, IGEA d.o.o. iz Slovenije i Centre of Legal Competence Forschung & Consulting GmbH Vienna iz Austrije. Ponuda konzorcija predvođenog tvrtkom Ericsson Nikola Tesla odabrana je kao najbolja na natječaju raspisanom krajem listopada 2006. godine, i to u konkurenciji od šest preostalih dostavljenih ponuda.
 
Ugovor su u ime državnih institucija potpisali ministrica pravosuđa Ana Lovrin i ravnatelj Državne geodetske uprave, prof.dr.sc Željko Bačić, te mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica tvrtke Ericsson Nikola Tesla u ime izvođača.
 
ZIS se svojim konceptom i idejom savršeno uklapa u strateški razvojni okvir e-Hrvatske koji podrazumijeva informatizaciju tijela državne uprave kao najvažnijeg koraka u njenom približavanju građanima i preduvjet za korištenje modernih informacijsko komunikacijskih tehnologija za osiguranje bržih, kvalitetnijih i dostupnijih usluga za sve građane Hrvatske.
To je jedan od najznačajnijih koraka projekta „Uređena zemlja“ te predstavlja najveći informacijski pothvat Vlade Republike Hrvatske kojim će se izgraditi sustav baza podataka koji će na jednom mjestu pohraniti podatke zemljišne knjige te pisane i grafičke podatke katastra, osigurati jedinstvo postupanja i procesa, sigurnost da se registri više ne mogu razići u svom sadržaju, kao i povećati sigurnost u pravnom prometu nekretninama. Sustav će osigurati daljinsku komunikaciju s korisnicima (uvid i izdavanje podataka), ovlaštenim stručnim osobama (javnim bilježnicima, odvjetnicima, ovlaštenim geodetima, bankama…), kojima će se omogućiti brza i točna komunikacija sa sustavom uz napredne funkcije potrebne za obavljanje njihovih poslova.
 
„Razvoj zajedničkog informacijskog sustava neizostavan je korak u postizanju ciljeva projekta „Uređena zemlja“. Iz perspektive zemljišnih knjiga, uspostava sustava koji će uskladiti zemljišnoknjižne i katastarske podatke doprinosi ne samo potpunoj transparentnosti, nego i u osiguravanju potpunog povjerenja u zemljišne knjige i podizanju pravne sigurnosti u prometu nekretnina.“ istaknula jeministrica pravosuđa Ana Lovrin.
„Zadovoljni smo provedenim natječajem kao i odabranom ponudom te želim naglasiti kako ovaj ambiciozni pothvat podrazumijeva prvi takav sustav kojim će se objediniti rad dvaju državnih  registara. ZIS će donijeti brojne koristi i za građane i investitore te i za samu državu – ne samo da će osigurati brzinu, jednostavnost i sigurnost u provođenju potrebnih radnji, nego će doprinijeti i racionalnijem poslovanju." ističe prof.dr.sc. Željko Bačić, ravnatelj Državne geodetske uprave.