Do kraja godine tehnološka platforma za zajednički informacijski sustav zemljišnih knjiga i katastra

Zagreb, 2. rujna 2008. – Potpisom ugovora s tvrtkom Combis d.o.o. vrijednim 13.854.904,38 kuna, Ministarstvo pravosuđa i Državna geodetska uprava osigurali su Zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastra potreban hardver, standardan softver i podršku. 
Predmetna oprema sastoji se od snažnih servera koji će predstavljati srce sustava smještenog u APIS IT, a također i operativni softver za korisnike sustava u katastrima i gruntovnicama koji će održavati sustav odnosno provoditi promjene.
Aplikativno softversko rješenje sustava već je u izradi od kolovoza 2007. godine, a nakon instalacije opreme iz predmetnog ugovora (120 dana od potpisa ugovora) glavni preduvjeti za funkcioniranje novog sustava registracije nekretnina (ZIS) biti će ostvareni.  
Stručni tim Combisa ponudio je optimalno rješenje koje je prilagođeno postojećem sustavu Ministarstva pravosuđa i Državne geodetske uprave, a temelji se na IBM hardverskoj tehnologiji, Oracle bazi podataka i ESRI GIS platformi.

Potpisom ovog ugovora uspješno je završen posljednji veliki međunarodni konkurentni natječaj u sklopu Projekta sređivanja zemljišnih knjiga i katastra. Kako je Projekt u najvećem dijelu financiran sredstvima Svjetske banke, ovim korakom smo došli nadomak potpunoj realizaciji sredstava Zajma u planiranom roku te možemo čestitati našoj projektnoj jedinici i stručnjacima iz obje institucije na uspješno obavljenom poslu do sada – izjavio je Dražen Bošnjaković, državni tajnik Ministarstva pravosuđa.

Pred nama je posljednji i najznačajniji korak do Uređene zemlje, a to je puštanje u rad novog sustava. Već u prvoj polovici 2009. godine očekujemo migraciju podataka dvije pilot lokacije Zadar i Požega, odnosno u virtualnom okruženju ćemo spojiti podatke katastra i zemljišne knjige. Nakon testiranja postupno ćemo uključivati sve usklađene podatke naših katastara i gruntovnica – zaključio je prof.dr.sc. Željko Bačić, ravnatelj Državne geodetske uprave.


Što je ZIS?
ZIS je jedan od najznačajnijih koraka projekta „Uređena zemlja“ te predstavlja najveći informacijski pothvat VRH kojim će se izgraditi sustav baza podataka koji će na jednom mjestu pohraniti podatke zemljišne knjige te pisane i grafičke podatke katastra, osigurati jedinstvo postupanja i procesa, sigurnost da se registri više ne mogu razići u svom sadržaju, kao i povećati sigurnost u pravnom prometu nekretninama. Sustav će osigurati daljinsku komunikaciju s korisnicima (uvid i izdavanje podataka), ovlaštenim stručnim osobama (javnim bilježnicima, odvjetnicima, ovlaštenim geodetima, bankama…), kojima će se omogućiti brza i točna komunikacija sa sustavom uz napredne funkcije potrebne za obavljanje njihovih poslova.