Potpisan Ugovor o zajmu za Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije

Ministrica financija Martina Dalić i voditelj Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj Hongjoo J. Hahm potpisali su Ugovor o zajmu u iznosu od 16,5 milijuna eura (protuvrijednost iznosa od 23,8 milijuna USD) za Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije u Hrvatskoj sa ciljem daljnjeg jačanja sustava zemljišne administracije i upravljanja, izvijestio je Ured Svjetske banke u Zagrebu.

Kraj projekta je predviđen za 2015. godinu, a do tada se, prema riječima voditelja Ureda Svjetske banke u Republici Hrvatskoj Hongjoo J. Hahma, očekuje da će javnost i poslovna zajednica brže dobivati usluge i imati pristup informacijama kroz potpuno integrirane digitalne podatke. Također, državne institucije moći će jednostavnije razmjenjivati i pregledavati državne prostorne podatke, što će omogućiti bolje planiranje i prostorni razvoj, praćenje u području zaštite okoliša i upravljanje prirodnim resursima“, rekao je Hahm. Dodao je kako je povećana transparentnost i pristup digitalnim katastarskim i zemljišnoknjižnim informacijama nužnost  za funkcioniranje e-Uprave te za druge suvremene usluge koje će hrvatski državljani očekivati s pristupanjem Republike Hrvatske Europskoj uniji.

Zajam u iznosu od 16,5 milijuna eura odobrio je  Odbor izvršnih direktora Svjetske banke 4. kolovoza 2011. na 20 godina s uključenim počekom od četiri godine. Banka je dosad osigurala podršku u 48 projektnih operacija u ukupnom iznosu od preko tri milijarde američkih dolara te je odobrila 52 darovnice ukupne vrijednosti od 70 milijuna dolara. Projekt implementacije integriranog sustava zemljišne administracije (ILAS) nadovezuje se na uspješno izvedeni Projekt sređivanja zemljišnih knjiga i katastra (Uređena zemlja), kojime se pomoglo Ministarstvu pravosuđa, Državnoj geodetskoj upravi i katastarskim i zemljišnoknjižnim odjelima u uspješnom dovršetku prve faze reforme u području zemljišnih knjiga i katastra. (Preuzeto sa Bankamagazin, 18.8.2011.)